Geschiedenis

Dijkzicht is één van de historische boerderijen in de polder Achthoven. Al op een kaart uit 1615 van het Hoogheemraadschap van Rijnland is op deze plek een behuizing getekend. In de 18de eeuw stond aan de zuidkant van de boerenwoning, met uitzicht op de Oude Rijn, het herenhuis ‘Dijksicht’. De buitenplaats had behangsels in de kamers, en buiten een verguld beeld Triton, een orangerie, vazen op een voetstuk, zitbanken met ornamenten en ‘tuinsieraden’.

Hoeve Dijkzicht Leiderdorp, Feestlocatie, vergaderruimte, bedrijfsfeest

De hoeve heeft in de afgelopen eeuwen allerlei, vaak praktische, veranderingen ondergaan. In de 19de eeuw werd bijvoorbeeld aan de westkant een zomerhuis gebouwd. Daar kon in de zomer zuivel worden bereid, brood gebakken of vlees gebraden. Het diende ook wel als woonruimte voor het boerengezin in de zomermaanden. Dat Dijkzicht van oudsher een echte melkveeboerderij is kun je zien aan de melkkelder met de opkamer erboven, links van het deftige voorhuis.

In de 19de eeuw kreeg de familie Broekhuyzen het complex in bezit. Dochter Antje trouwde in 1844 met veehouder Willem Bos. Hun zoon Cornelis nam de boerderij over. Diens kleinzoon Kees Bos was de laatste Bos op Dijkzicht. Uit zijn tijd dateert de ligboxstal.

Aad en Jantine Dorrepaal kochten de boerderij in 1996. Het zomerhuis is het dagelijks hart van de boerderij waar wordt gekookt en gegeten. Aad en Jantine hebben de voormalige huisstal verbouwd tot een fraaie ruimte voor feesten, partijen en andere activiteiten. Tussen huisstal en zomerhuis hebben ze een tuinterras aangelegd. De zes kinderen van Aad en Jantine runnen, met hun ‘schoonkinderen’, mee waar nodig.

Een mooi buitenplaatsje aan de Oude Rijn, vlak bij de stad, maar dan wel in het Groene Hart!

Kunnen wij wat voor u betekenen?

De beste manier om de sfeer te proeven, is als u geheel vrijblijvend zelf een keer langs komt op Hoeve Dijkzicht. Wij zijn te bereiken via info@hoeve-dijkzicht.nl of ga naar contact.